Mit tehetünk, ha megfáztunk, és mik a legelterjedtebb tévhitek a nátháról

Mit tehetünk, mi nem ajánlott, és mik a legelterjedtebb tévhitek a nátháról

 

Szabad, tilos, talán lehet: náthásan is szabad

A sport megoldás lehet a megfázás megelőzésére. De ha már betegek vagyunk: csak óvatosan! Minél súlyosabb a megfázás, annál nagyobb esély van pl. szívizomgyulladásra vagy akár a keringés is összeomolhat. Kapcsoljunk inkább alacsonyabb fokozatra – egy kellemes séta ideális lehet. Gyógyulás után is csak fokozatosan kezdjük újra a sportolást. Lázad is volt? Akkor inkább várj még egy hétig.

A munkába járást is jól meg kell gondolni. Alapelv: ha a megfázás nem annyira súlyos, és a munkád sem túl megerőltető, hamarabb mehetsz vissza dolgozni. Hallgass a szervezetedre, és inkább legyél óvatos. Ha lázas vagy, mindenképpen maradj otthon. Ha dolgozni mész: Tarts távolságot a kollégáidtól, hogy elkerüld a fertőzést.

Ha náthás vagy, ne igyál alkoholt. Az alkohol gyengíti az immunrendszert, amelyre pedig most nagy szükséged van. Inkább igyál különféle teákat. A tea finom, és még segíthet is. A gyömbértea például csökkenti a gyulladást és erősíti az immunrendszert. Egészségedre!

 

Igaz vagy hamis? A öt legelterjedtebb tévhit a nátháról!

  1. A megfázást ki lehet izzadni a szaunában
    A szauna valóban jót tesz az immunrendszernek. De: Ha meg van fázva, akkor inkább mondjon le róla. A szaunázás ugyanis nagyon megterheli a keringést, és ez nem tesz jót az amúgy is legyengült szervezetnek.

  2. Egy fürdő véget vethet a náthának
    A megfázás elleni fürdő valóban hatásos lehet, a meleg segíti a gyógyulást. De: Súlyos megfázásnál inkább mondjon le a fürdőről. Túlterhelheti a keringést, épp úgy, mint a szaunázás.

  3. Megfázásnál jó a zöldség és a gyümölcs
    A természetes vitaminok és tápanyagok mindig jók – megfázásnál is. Segítse a szervezetét és az immunrendszerét, egyen sok gyümölcsöt és zöldséget. Ez nem tévhit, ez így igaz.

  4. A hagyma leküzdi a fájdalmat
    Ez a kis gumó valóságos csodaszer. Mondjunk példákat? Pakolásként enyhíti a fülfájást. A hagymás borogatás és a hagyma leve jó torokfájás és köhögés ellen.

  5. Aki meg van fázva, maradjon ágyban
    Minél súlyosabb a megfázás, annál inkább feküdni kell. Enyhébb esetekben azonban jót tehet a könnyű mozgás, a napfény és a friss levegő.

Az itt írtak kizárólag általános információk, amelyek tájékoztató jellegűek, így azok nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatot, diagnózist és az esetleges kezelést, továbbá nem céljuk az egyén egészségével, kezelésével kapcsolatos tanácsadás. Egészségügyi probléma, illetve betegség esetén forduljon kezelőorvosodhoz vagy gyógyszerészedhez.

19STADAGRIPPOSTAD3OP1/2020.02.28
Vény nélkül kapható gyógyszer

1. Grippostad-tény a megfázásról

Az orvosok és gyógyszerészek 97 százaléka a megfázás ellenére is bemegy dolgozni

Tudj meg többet

Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

A kettő ég és föld: Megfázás, vagy influenza

Tudj meg többet

2. Grippostad-tény a megfázásról

Orvosok és gyógyszerészek így előzik meg a megfázást

Tudj meg többet

3. Grippostad-tény a megfázásról

Így hat a megfázás a mindennapok során az orvosokra és gyógyszerészekre

Tudj meg többet