Gyógyszertárkereső

Közelben található gyógyszertár

Online vásárlás

Találatok a közelben

Az ellenség bárhol leselkedhet ránk: Miért igazi világjárók a megfázást okozó vírusok

A vírusok kétféleképpen utaznak – náthás emberekkel, és egyik tárgyról a másikra.

Náthás emberrel bárhol találkozhatunk – a metrón, a buszon, a boltban, a péknél, a munkahelyünkön vagy akár stadionban. Minden egyes tüsszentésnél vírusok hada kerül a levegőbe. Így kb. 12 méterre is eljuthatnak, és egy órán keresztül életképesek.

A vírusok minden tárgyra átkerülnek, amelyet egy náthás ember megérint. Kilincs, lépcsőkorlát vagy pénz – ezeken a tárgyakon a vírusok képesek órákon át megmaradni, ezalatt átkerülhetnek egészséges emberekre, akik megfertőződve tovább terjesztik a betegséget.

3 ok, amiért nehéz a náthát megakadályozni

  • Több mint 200 féle náthavírus létezik – és csak egyre több lesz. Ezek a vírusok úgy tudják álcázni magukat, mint a kaméleon.

  • Gyakori, hogy a helyiségek nincsenek rendesen szellőztetve – ez különösen télen probléma. A nyálkahártyák kiszáradnak, így védtelenebbek lesznek a náthavírusokkal szemben.

  • A náthavírusok a túlélés művészei – és nem kapkodják el az áldozatok felkutatását. Egy tüsszentéssel akár 12 méterre is eljuthatnak, és egy órán keresztül életben maradnak a testen kívül is.

A nátha kialakulásának szakaszai: Így kezdődik a nátha

A megfázás a nátha összes jellegzetes tünetével akár 1-2 hétig is eltarthat. Az egyes tünetek több héten át is fennállhatnak. De milyen sorrendben történik mindez?

A fertőzést követő 1-3. napon általában:

Lassan beindul a nátha. A testhőmérséklet megemelkedik, kapar a torok, enyhe fejfájás alakul ki, az orr folyik vagy be van dugulva. Többnyire vacogás, tüsszögés és a fejben érzett nyomás teszi teljessé a tünetképet.

A fertőzést követő 4-5. napon általában:

A betegség beindult – minden tünet kezdetét veszi. Már nem csak fejfájás és végtagfájdalom nehezíti a hétköznapokat.

A nátha 5. napjától kezdve általában:

A vírusok eljutottak a hörgőkig. Mostantól kezdetét veszi az igen megterhelő köhögés.

Jó tudni:

Ha a nátha különösen súlyos, és/vagy az immunrendszer meggyengült, súlyosabb betegség is kialakulhat (pl. hörghurut, középfülgyulladás vagy tüdőgyulladás). Ekkor mindenképpen fel kell keresni az orvost.

Grippostad®C kemény kapszula

Kapszula 4 hatóanyaggal

19STADAGRIPPOSTAD3OP1/2020.02.28
Vény nélkül kapható gyógyszer